A oto przepis:)
SAŁATKA Z BURAKÓW I CHRZANU
5 kg. buraków ugotować w łupinach.
Zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Ugotować zalewę :
*1 litr wody
*2 szkl octu
*1 szkl cukru
*4 cebule - drobno pokroić
*6 ząbków czosnku
*6 ziarenek ziela angielskiego
*4 listki laurowe
*3 goździki
*5 łyżek utartego chrzanu (ja daję kupny )
*10 ziarenek pieprzu
*garść soli
Po 5 minutach gotowania zalewy przecedzić przez sito ( wszystko wyrzucić ).
Zalewą zalać utarte buraki. Odstawić na 12 godz. ( ja zostawiam na 5 godz. i też są dobre ).
Gotować słoiki 10 - 15 minut.
Jedna uwaga , przecedzając wlewajcie zalewę prosto do buraków, bo ja już kilka razy się złapałam na tym , że zaczęłam wylewać ją do zlewu a " śmieci " mi zostawały.
Naprawdę polecam . Jeśli nie wiecie czy będą wam smakować to zróbcie z połowy tego wszystkiego , to wyjdzie jakieś 10 - 12 słoiczków.
Pozdrawiam wszystkich tu zaglądających.
...przyrządzam tak samo, tylko nie dodaję goździków, mąż nie lubi...i ja polecam, bo smakowite są :)
OdpowiedzUsuńKreślę pozdrowienia!
Powinny być smakowite,tak mi się wydaje, chociaż ja takiej nie robię. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPewnie już nie zrobię, ale narobiłaś mi wielkiej ochoty na buraczki:-) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńO, tak nie robiłam. Zamykam w słoikach tylko z solą i kwaskiem, by później dodać zasmażkę i na ciepło...
OdpowiedzUsuńUwielbiam kotlety mielone jak najbardziej z buraczkami:)
OdpowiedzUsuń