Translate

poniedziałek, 1 października 2012

Sezon na buraczki :)

Mam nadzieję , że jeszcze trwa . Chcę się dzisiaj z Wami podzielić przepisem na sałatkę z buraków i chrzanu . Pewnie dla wielu z Was jest on już znany , ale jak do tej pory nie natrafiłam na niego jeszcze na żadnym blogu ( nie odwiedziłam jeszcze wszystkich kulinarnych blogów - może tam być ). Przepis ten dostałam wiele lat temu od mojej cioci Eli , a od kogo ona miała to już nie wiem. Wracając do sałatki , nie wyobrażam już sobie inaczej doprawionych buraczków. Dla mnie ten smak jest idealny. Dla kogoś próbującego pierwszy raz mogą być za mocne, ale po kilku obiadkach można się przyzwyczaić. Wyśmienicie smakują z kotletami mielonymi lub jakimś mięsnym sosikiem. 

A oto przepis:)


SAŁATKA Z BURAKÓW I CHRZANU

5 kg. buraków ugotować w łupinach. 
Zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Ugotować zalewę :
*1 litr wody
*2 szkl octu
*1 szkl cukru
*4 cebule - drobno pokroić
*6 ząbków czosnku
*6 ziarenek ziela angielskiego
*4 listki laurowe
*3 goździki
*5 łyżek utartego chrzanu (ja daję kupny )
*10 ziarenek pieprzu
*garść soli

 Po 5 minutach gotowania zalewy przecedzić przez sito ( wszystko wyrzucić ).
Zalewą zalać utarte buraki. Odstawić na 12 godz. ( ja zostawiam na 5 godz. i też są dobre ).
Gotować słoiki 10 - 15 minut.
Jedna uwaga , przecedzając wlewajcie zalewę prosto do buraków, bo ja już kilka razy się złapałam na tym , że zaczęłam wylewać ją do zlewu a " śmieci " mi zostawały.

Naprawdę polecam . Jeśli nie wiecie czy będą wam smakować to zróbcie z połowy tego wszystkiego , to wyjdzie jakieś 10 - 12 słoiczków.
Pozdrawiam wszystkich tu zaglądających.

5 komentarzy:

  1. ...przyrządzam tak samo, tylko nie dodaję goździków, mąż nie lubi...i ja polecam, bo smakowite są :)
    Kreślę pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Powinny być smakowite,tak mi się wydaje, chociaż ja takiej nie robię. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie już nie zrobię, ale narobiłaś mi wielkiej ochoty na buraczki:-) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. O, tak nie robiłam. Zamykam w słoikach tylko z solą i kwaskiem, by później dodać zasmażkę i na ciepło...

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kotlety mielone jak najbardziej z buraczkami:)

    OdpowiedzUsuń